De Petite Ceinture is een oud historisch relict dat zich rond het stadscentrum van Parijs bevindt en de periferie van het centrum scheidt. De Petite Ceinture had eind 1800 en begin 1900 een functie, maar is nu verlaten en overgenomen door de natuur.
Deze oude relikwieën zijn erg belangrijk en fascinerend voor de stad. Ze vertellen een verhaal over de stad en creëren kansen voor de toekomst. Zowel duurzame kansen als economische en sociale kansen.
Voor de Parijzenaren is het niet gewend om door de stad te fietsen, terwijl het wel zo leuk is om te doen. Normaal gesproken nemen Parijzenaren de auto of de metro om door de stad te reizen. Dit zorgt voor grote opstoppingen en een saaie reis om zo’n leuke stad te ervaren.
De Parijzenaren hebben een nieuwe, duurzame manier van reizen door de stad nodig. Stel je voor dat je op een fietspad door de stad fietst terwijl je niet wordt gestoord door andere modaliteiten zoals auto’s en grote vrachtwagens. Terwijl je nieuwe en oude gebouwen passeert in een groene ring rond het stadscentrum van Parijs.
Daarom wil ik de ontwikkeling van de Petite Ceinture inzetten als een groot fietspad door de stad. Dit is een geweldige kans voor Parijs. Het oude spoor hergebruiken en als boost voor de stad inzetten waardoor de Petite Ceinture een nieuw duurzaam vervoerssysteem voor de stad Parijs wordt.
Door dit nieuwe fietspad aan de stad toe te voegen, ontstaat er een spin-off voor de fietsers in Parijs en daarmee een schonere en gezondere stad voor de inwoners van Parijs. De baan zal nieuwe mogelijkheden creëren om verschillende parken en programma’s met elkaar te verbinden. Als fietser zal het mogelijk zijn om alle plekken van de stad makkelijk te bereiken bijvoorbeeld van Bios de Vicennes naar Bois de Bologne te fietsen of het zal mogelijk zijn om het 32 km lange parcours af te leggen voor vrijetijdsdoeleinden/ontspanning.
De toolbox kan helpen om de Petite Ceinture op een langzame maar nauwkeurige duurzame manier te transformeren en een deel van de problemen op te lossen.
In onderstaande afbeeldingen wordt uitgelegd welke opties in de verschillende typologieën kunnen worden gebruikt.
De Petite Ceinture kan helpen water op te slaan in gebieden waar het nodig is. In sommige typologieën zal er een wateroplossing zijn of vergroening van de stad plaatsvinden. De toolbox geeft je een voorproefje van wat voor soort oplossingen er mogelijk zijn.
Het is erg belangrijk voor een grote stad als Parijs om plekken te hebben waar inwoners kunnen ontspannen en zich kunnen terugtrekken uit de dagelijkse chaos. Groene plekken dragen er niet alleen toe bij dat inwoners en bezoekers gelukkiger worden, maar ook gezonder en biodiverser.
De eerste stap is dan om de parken die langs de Petite Ceinture liggen met elkaar te verbinden en ze een uitgang en ingang te geven. Op deze manier wordt de Petite Ceinture meervoudig verbonden door niet alleen bestaande stations, maar ook de bestaande parken en nieuwe parken die worden gecreëerd op de oude overslagzones.
De tweede actie is om op lokale schaal pocketparken te creëren en wijken met elkaar te verbinden. Deze pocketparken zorgen voor meer synergie tussen bewoners en verschillende stadsdelen.
Sommige delen van de Petite Ceinture zijn verhoogd en opgetild van het maaiveld. De stations worden getransformeerd met nieuw programma en de bestaande opritten worden gebruikt als nieuwe fietstoegangen. Fietsers kunnen rechtstreeks de Petite Ceinture op fietsen.
Langs de Petite Ceinture zijn 32 oude stations. Deze stations hadden een zeer belangrijke betekenis voor de Petite Ceinture. In het begin werden ze gebruikt voor het vervoeren van goederen van de lanen naar het spoor en andersom. Tegenwoordig worden de stations verwaarloosd en zou naar mijn mening cultureel erfgoed voor de stad moeten zijn.
Door de oude stations te omarmen en ze om te vormen tot officiële ingangen van de Petite Ceinture, zou het herkenbaarder zijn voor fietsers en voetgangers om de Petite Ceinture te gebruiken als een fietslijn die verschillende delen / lanen van de stad Parijs met elkaar te verbinden.
Door de verschillende typologien zijn er verschillende duurzame inpassingen mogelijk voor de Petite Ceinture. Denk hierbij aan waterberging dat nuttig is voor het creëren van wetlands en drijvende vlonders waar fietsers overheen kunnen fietsen. Water uit lokale buurten kan verplaatst worden naar deze lager gelegen deelgebieden waar de natuur zich kan ontwikkelen en onderhouden op een natuurlijke wijze.
Langs de nieuwe fietsverbindingen zullen nieuwe verbindingen ontstaan met de bestaan context. Deze nieuwe verbindingen zullen gepaste ontwerpoplossingen nodig hebben die de Petite Ceinture herkenbaar maken als fietspad/fietspark. Door middel van nieuw details, duurzaam materiaal gebruik ontstaat er een nieuwe beleving voor Parijs.
De Petite Ceinture word dagelijks gekruist door honderden duizenden mensen aangezien het de scheiding vormt tussen beide plekken. Naast dat de Petite Ceinture een prachtig oud element in de stad is zal het de scheidende functie tussen periferie en binnenstad kunnen opheffen en toekomstig kunnen functioneren als verbindend element tussen periferie en binnenstad.
De Petite Ceinture snijdt door stad als een mes door de boter. Hierdoor zijn er op vele plekken viaducten ontstaan met een industrieel karakter. Het oud roestend IJzer/metaal zijn hedendaagse herkenningspunten over de bestaand Hausmann boulevards. Deze herkenningspunten worden nieuwe rustpunten en attracties voor de gebruiker. De gebruiker zal eindeloze zichtlijnen hebben over de brede boulevards en tegelijkertijd tot rust kunnen komen na het fietsen.
Dankzij de nieuwe invulling van de Petite Ceinture zal er een nieuwe dimensie worden toegevoegd voor de Parijzenaren. Door dit nieuwe fietspad zullen Parijzenaren het fietsen omarmen. En zullen er nieuwe perspectieven ontstaan hoe dit fietspad kan bijdragen aan het verduurzamen van deze prachtige stad.