Woningen te gast in het Landschap, ingegeven door het huidig woning tekort en anticiperend op voorspelde demografische krimp ontwerpt Future Urbanism een wijk op Texel waar 41 woningen te gast zijn in het landschap.
Masterplan Overtooms is een energieneutraal, circulair, sociaal en landschappelijk plan. Een nieuwe buurt nabij Den Burg op Texel van 41 woningen op 4 hectare (10w/ha). De woningen zijn geclusterd in een aantal erven, die een collectieve groene ruimte delen en samen in een nieuw openbaar landschap gebed zijn. In plaats van een sub-urbane uitbreiding vormt het plan zo een landschappelijk toevoeging in haar context.
Op alle mogelijke manieren speelt het landschap de hoofdrol, de infrastructuur is licht, de huizen zijn duurzaam er is veel openbaar groen en daarnaast ook nog veel collectief groen. Het collectieve groen is rond een erf georganiseerd, waar samen met de bewoners invulling aan wordt gegeven. Voordat de mensen er gaan wonen zijn er al bijeenkomsten om dat in te vullen. Op termijn wordt het steeds landschappelijker als bij krimp woningen gaan verdwijnen,
Door uit te gaan van een lichte stedenbouw worden i.v.m. de tijdelijkheid nodeloze kosten vermeden en ontstaat tegelijk een gewenste landelijke sfeer. Passende, duurzame materialen en profielen worden in een beeldkwaliteitsplan beschreven. Ook voor het groen worden richtlijnen voor beplanting, oevers, ontsluiting, afscherming en meubilair gegeven om de gewenste sfeer te krijgen en gedeeld gebruik uit te lokken en te faciliteren.
Met de eerder genoemde landschappelijke inrichting als basis is tijdens workshops gediscussieerd over geschikte vormen van bebouwing in het gebied. Belangrijke conclusie daarin is dat de typologieën van bebouwing moeten aansluiten bij de verschillende woonwensen van de toekomstige gebruikers. Daarnaast kan het aantrekkelijk zijn om meerdere typologieën terug te laten komen in het gebied. Dit draagt bij aan het gevarieerde karakter. Woningen variëren tussen de 85m2 en 180m2. Dit maakt het mogelijk zorg aan huis te faciliteren.
Een collectieve woongemeenschap heeft de kracht van burenhulp en het samenleven zoals dit werkt in kleine kernen op het platteland, in goede en slechte tijden. Een overzichtelijke, zelfredzame groep die elkaar verder helpen wanneer de ander dat nodig heeft. Vandaag de dag valt een aantal verschillen op. ”De economische noodzaak” is vrijwel verdwenen, er is vooral een sociale behoefte overgebleven. Wonen in het een collectieve woongemeenschap is daarom het uitgangspunt van deze nieuwe woongemeenschap